Avontuurlijke en onverwachte reisbestemmingen | Reizen en Recreatie: Bezienswaardigheden

Avontuurlijke en onverwachte reisbestemmingenEr zijn veel plekken op aarde te vinden die het waard zijn om bezocht te worden. Avontuurlijke reisbestemmingen waar men niet direct aan zal denken, maar die op een willekeurige bucketlist kunnen voorkomen. Van stukjes paradijs, waar genoten kan worden van de zon, naar hete ondergrondse hotspots waar amper leven voorkomt. En van roze meren, die een contrast vormen met de omgeving, tot een scheur in de aardkorst waar twee, kort geleden losgebroken continentale platen langzaam van elkaar wegdrijven. De aarde herbergt veel van dit soort prachtige plekken, waar de lokale bevolking zich heeft aangepast aan de omstandigheden.

Bora Bora

Een prachtige plek op deze aarde is het paradijs Bora Bora, een atol gelegen tussen Australië en Zuid-Amerika, midden in de Stille Oceaan. Het is een vakantiebestemming waar je heen kunt gaan wanneer je bankrekening dit toelaat. Goedkoop is het zeker niet. Maar wanneer je luxe wilt, gecombineerd met een paradijselijke sfeer zonder overlastveroorzakende jongeren, dan is dit eiland in Frans-Polynesië dé plek.

Bora Bora staat bekend om haar witte zandstranden en het kristalheldere water. Het is de ideale plek om te snorkelen in het tropische koraalrif en om levensvormen te ontdekken die je in het relatief koude West-Europa niet tegenkomt. Heerlijk zwemmen in de lagune terwijl men op het strand geniet van een cocktail. Overnachten, wat in de buitenlucht mogelijk zou zijn, kan bij een van de chique hotels. Er zijn mogelijkheden om een boot te huren om op makreel of merlijn te vissen. Verder kan men er parasailen of is er de mogelijkheid om haaien te voeren. Er is een 4×4 Jeep te huren waarmee een excursie gemaakt kan worden naar de twee toppen van een uitgedoofde vulkaan, Pahia en Otemanu. Een gids leidt je over de vele begroeide boswegen die het eiland rijk is.

Bora Bora / Bron: Julius Silver, Pixabay

Bora Bora /

Bron: Julius Silver, PixabayL. Maranhenses / Bron: Rafael Neddermeyer, Pixabay

L. Maranhenses /

Bron: Rafael Neddermeyer, Pixabay

Nationaal park Lençóis Maranhenses

In het noorden van Brazilië vind je een uitgestrekt duingebied aan de kust vlakbij deelstaat Maranhão. De duinen strekken zich tot 40 kilometer het land in. Per jaar valt er 1500 mm regen maar ondanks dat doet het gebied erg woestijnachtig aan. Door het vele hemelwater wat er elk jaar valt ontstaan er ontelbare kraakheldere meertjes tussen de duinen. In deze lagunes kan er prima gezwommen worden in het groene tot blauwe water. Ook kun je sandboarden vanaf de duinen. De temperatuur in het National Park ligt tussen de 15 en 35 graden. Er kan een flinke wind waaien.

Met een boottaxi kan er via Barreirinhas langs de kust naar Caburé en Atins gevaren worden. In Caburé zijn een aantal pensions te vinden en vandaar uit kan er met een Jeep naar de naburige kustplaatsen gereden worden. Sao Luiz is een prachtig stadje met een oud centrum en veel winkeltjes waar onder andere schilderijen worden verkocht.

De krater van Derweze

In Turkmenistan is de, zoals de bewoners het noemen, ‘poort naar de hel’ te vinden. De krater van Derweze is ontstaan in 1971 toen geologen per ongeluk een flink gat sloegen in een aardgasveld. Omdat ze bang waren dat al het gas in zijn pure vorm in de atmosfeer zou ontsnappen hebben de geologen het aangestoken. Het verbrande restproduct is minder schadelijk dan het gas zelf als het gaat om de opwarming van de Aarde. De geologen dachten dat het gas snel opgebrand zou zijn… Helaas brandt het anno 2019 nog, waarbij er een penetrante zwavel- en vuurgeur wordt verspreid. Het gat heeft een breedte van 60 meter en een diepte van 30 meter.

Om er te komen is een uitdaging. Er moet vanuit de hoofdstad Ashgabat 270 kilometer worden gereden over een weliswaar geasfalteerde weg, maar daarna kan alleen een ervaren gids je begeleiden dieper de woestijn in. Ook de temperatuur ligt er zo rond de 50 graden Celsius en deze wordt, naarmate je de krater nadert, alleen maar hoger. Maar vooral ‘s nachts word je getrakteerd op een prachtig schouwspel en geeft de krater je een adembenemende show.

Flores

Een iets vriendelijker omgeving is te vinden in het meest westelijke punt van Europa: het dorpje Faja Grande op het eiland Flores dat deel uitmaakt van de Azoren. Het dorpje telt 300 inwoners. Flores heeft een oppervlakte van ongeveer de helft van de provincie Utrecht. Voor iemand die van wilde natuur houdt is het eiland een zeer geschikte plek om naar toe te gaan. De vele bergen en heuvels lopen steil af naar de kust en er zijn talloze watervallen te vinden die met een donderend geraas naar beneden storten om vervolgens de weg naar zee te vinden. Een groot deel van het eiland is bedekt met bloemen (en dan met name de hortensia); zo kwam het eiland ooit aan haar naam. Het is een prachtig eiland om te wandelen richting de zeven kratermeren. Een bezoek brengen aan het kleine maar bewoonde Corvo, niet veel groter dan Texel, kan via de boot of een klein vliegtuigje. Iedereen leeft er van zonne-energie en alle 430 inwoners van het eiland kennen elkaar. Reken op gastvrijheid in dit kleine stukje Europa midden in de Atlantische Oceaan!

Pink Lake Hillier / Bron: Chelsea Aaron, Unsplash

Pink Lake Hillier /

Bron: Chelsea Aaron, UnsplashMarmeren grotten Lake Carrera / Bron: Backpackerin, Pixabay

Marmeren grotten Lake Carrera /

Bron: Backpackerin, Pixabay

Lake Hillier

Middle Island behoort tot de Recherche Archipelago aan de kust van West Australië. Het is het grootste eiland en het heeft een in het oog springende natuurlijke attractie: een werkelijk knalroze meer. Dit is geen optische illusie, wanneer je een flesje vult met dit water dan blijft het roze. Waarschijnlijk is de roze kleur ontstaan door de inwerking van bepaalde bacteriën. Er kan gewoon gezwommen worden in het water, maar het is niet aan te raden om met open ogen een duik te nemen vanwege het hoge gehalte aan zout. Dit kan pijn doen. Het contrast van de roze kleur wordt nog eens versterkt door de oceaan die op slechts tientallen meters afstand van het meer ligt. Deze heeft een normale blauwe kleur. Het is mogelijk om het hele jaar door het meer te bezoeken.

Marmeren grotten in het Carrerameer

De echte avonturiers hebben hun hart opgehaald bij een bezoek aan de marmeren grotten op de grens van Chili en Argentinië, in bijna het uiterste zuiden van Chili. Het Carrerameer zelf is, met een oppervlakte van 1850 vierkante kilometer, het op een na grootste meer van Zuid-Amerika, en heeft zelf al een prachtige azuurblauwe kleur, maar de marmeren grotten overtreffen dat nog eens extra. Door verschillen in lichtinval, wat onder andere bepaald wordt door de seizoenen, verandert het marmer constant van kleur. Ook staat het water er in de winter een meter hoger dan in de zomer. Dit alles zorgt voor een prachtig lijnenspel in het marmer veroorzaakt door licht.

Het is nog best een onderneming om er te komen. Vanuit de Chileense stad Coyhaique, dat je met een binnenlandse vlucht kunt bereiken, is het een kleine vijf uur rijden over uitdagende onverharde wegen naar het Carrerameer. Eenmaal daar aangekomen is het nog een half uur varen naar de grotten.

Silfra-kloof

Silfra kloof / Bron: Globenwein, Pixabay

Silfra kloof /

Bron: Globenwein, Pixabay
Er is een plek op aarde waar je twee verschillende continenten tegelijkertijd kunt aanraken. En dan gaat het hier om de Europese plaat en de Amerikaanse plaat. Dat kan al duikend in IJsland. In het Thingvellir National Park is er de Silfra-kloof. In de kloof verwijderen de twee continentale platen zich met 2,5 centimeter per jaar wat voor gigantische ondergrondse spanningen zorgt. In dit gebied zijn dan ook elk jaar verschillende aardbevingen. Dit is namelijk de plek waar IJsland in twee stukken verdeeld wordt, al gaat dit nog miljoenen jaren duren voordat dit aan de oppervlakte ook echt duidelijk te zien is. Het water in de kloof is extreem helder en het uitzicht is meer dan honderd meter. Het water is bijzonder koud, het heeft namelijk een temperatuur van 5 graden Celsius. Maar met een dry-suit wordt een duiker tegen de kou beschermd. Het extreme koude water herbergt verrassend veel leven. Het diepste punt heeft meet 63 meter, maar hier moet je een ervaren duiker voor zijn wil je de bodem bereiken. Er worden regelmatig speciale tours georganiseerd voor mensen die in deze kloof willen duiken. Omdat het een geologisch zeer actief gebied is, zal het constant aan veranderingen onderhevig zijn.

Bron