Goedkoop op vakantie door lage verblijfskosten

Goedkoop op vakantie door lage verblijfskostenVakantieplannen worden volop gemaakt. Wat ga je dit jaar doen? Kies je voor zon en strand? Ga je naar de bergen? Of wil je toch liever een vakantie met veel bezienswaardigheden? De mogelijkheden voor vakantie zijn eindeloos. De kosten voor een vakantie kunnen behoorlijk oplopen, maar ook mensen met een beperkt budget kunnen op vakantie gaan. Een goedkope vakantie is mogelijk, zeker als je de verblijfskosten laag weet te houden.

  • Overzicht van vakantiekosten
  • Stel een vakantiebudget vast
  • Tips voor goedkope vakanties waarbij je geen of nauwelijks verblijfskosten betaalt
  • Vakantie in eigen huis (staycation)
  • Huizenruil
  • Oppassen op andermans huis en/of dieren
  • Wildkamperen
  • Overige tips voor goedkope vakanties
  • Selecteer op prijs
  • Schuif met je wensen
  • Onderhandel over de vraagprijs

Overzicht van vakantiekosten

Als je graag op vakantie wilt, maar niet veel geld hebt, sta je voor een uitdaging. Hoe ga je goedkoop op vakantie?

De kosten van een vakantie zijn zijn opgebouwd uit verschillende posten, denk aan:

  • reiskosten (de reis naar je vakantiebestemming en vice versa, maar denk ook aan de reiskosten die je maakt tijdens je vakantie)
  • verblijfskosten (overnachtingen, maar denk ook aan toeristenbelasting)
  • reisverzekering (dit is een verzekering voor bijvoorbeeld diefstal van je spullen)
  • activiteiten tijdens de vakantie (denk aan entreebewijzen, uit eten gaan)
  • onvoorziene kosten (als je bijvoorbeeld je tandenborstel vergeet mee te nemen, zul je die tijdens je vakantie moeten kopen)

Al deze verschillende kosten kunnen in hoogte verschillen, afhankelijk van de wensen die je hebt en de keuzes die je maakt. Daarnaast zijn er een aantal andere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden:

  • In of buiten het hoogseizoen op vakantie gaan: Over het algemeen geldt dat vakanties in het hoogseizoen duurder zijn dan vakanties buiten het hoogseizoen. Ook rond feestdagen zijn vakanties vaak duurder.
  • De duur van de vakantie: Hoe langer je op vakantie gaat, hoe meer geld je in het algemeen kwijt zult zijn.

Stel een vakantiebudget vast

De belangrijkste vraag vooraf is: Hoeveel geld kun je of wil je uitgeven aan vakantie? Dat is je vakantiebudget. Voor de een is honderd euro veel geld voor een vakantie, een ander heeft driehonderd euro of meer te besteden. Stel vast wat jouw vakantie mag kosten.

Daarna ga je kijken hoe je dit budget gaat verdelen. Hoeveel kun of wil je besteden aan reizen? Hoeveel aan verblijf? Wat zijn bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een museum bezoeken of uit eten gaan?

Verblijfskosten vormen vaak een groot deel van je vakantiebudget. Maar het is mogelijk om verblijfskosten laag te houden. Er zijn mogelijkheden waarbij je geen of nauwelijks verblijfskosten betaalt. Een goedkoop verblijf dus. Er zijn ook vakantiemogelijkheden waarbij verblijfskosten (veel) lager kunnen liggen dan gemiddeld. In beide gevallen is het belangrijk om rekening te houden met je vastgestelde vakantiebudget.

Tips voor goedkope vakanties waarbij je geen of nauwelijks verblijfskosten betaalt

Vakantie in eigen huis (staycation)

De goedkoopste vakantie is de vakantie in eigen huis, ook wel staycation genoemd. Ook wanneer je niet weggaat, kun je een leuke vakantie hebben. Mensen kunnen heel uiteenlopende redenen hebben om thuis te blijven. Een nadeel van deze optie kan zijn dat je bezig blijft met de dingen die je normaal ook doet en dus geen echte vakantie hebt. Als je op internet zoekt naar staycation tips vind je adviezen om van jouw thuisvakantie een succes te maken.

Huizenruil

Bij huizenruil ruil je van huis met andere mensen. Als je geen staycation wilt, is huizenruil misschien iets voor je. Je gaat goedkoop op vakantie in het huis van een ander. Er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden, zoals bijvoorbeeld het klaarleggen van je WiFi-code en een overzicht van belangrijke telefoonnummers.

Er zijn verschillende websites die bemiddelen, zoals de website van Home exchange. Home exchange is een grote aanbieder en werkt wereldwijd. Een ander voorbeeld van een website die bemiddelt is de website van Holidaylink. Holidaylink heeft een jarenlange ervaring met huizen ruilen, al in 1953 werd de basis gelegd voor het bedrijf.

Oppassen op andermans huis en/of dieren

Er zijn mensen die een oppas zoeken voor hun huis als ze zelf weg zijn. Soms zoeken ze niet alleen voor hun huis, maar ook voor hun dier(en) een oppas. Dit lijkt op huizenruil, maar bij deze optie verblijven er geen mensen in jouw huis. De termijn waarvoor een oppas wordt gezocht kan erg uiteenlopen: van een paar dagen tot een paar maand of langer.

Een voorbeeld is Huisoppas. Bij Huisoppas is er een aanmeldprocedure, waarbij je gegevens en referenties worden nagegaan. Ook vindt er een gesprek plaats met een consulent voordat je gaat oppassen. Oppassers en oppasadressen staan niet op de website.

Op de website van Huisoppas kun je meer informatie vinden en je aanmelden.

Een ander voorbeeld is de Huizenoppassite. Bij de Huizenoppassite staan oppassers en oppasadressen wel op de website. Je bent zelf verantwoordelijk voor het inschatten van de betrouwbaarheid van de mensen die zich aanbieden. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het maken van goede afspraken met de mensen met wie je een deal wilt.

Wildkamperen

Bij wildkamperen sta je niet op een camping of vakantiepark, maar kampeer je gratis in de vrije natuur. In sommige landen mag je wildkamperen, zoals in Noorwegen, Finland en Zweden. In deze landen is wildkamperen toegestaan op grond van het Allemansrecht: iedereen heeft het recht van de natuur te genieten. Belangrijk bij deze vorm van kamperen is respect voor de natuur. Je afval neem je mee. Nadeel van deze vorm van kamperen kan zijn dat er geen voorzieningen zijn. Als je op internet zoekt naar wildkamperen vind je veel informatie over deze manier van kamperen.

Maar ook in Nederland zijn er een aantal locaties waar wildkamperen is toegestaan. Dit is het paalkamperen. Paalkampeerplaatsen zijn te vinden met behulp van coördinaten op je GPS. Bij elke paalkampeerplek is plaats voor maximaal 3 kleine trekkerstenten. Je mag hier maximaal 72 uur verblijven. Staatsbosbeheer heeft een website waar je meer informatie kunt vinden over deze vorm van kamperen.

Overige tips voor goedkope vakanties

Selecteer op prijs

Bij veel aanbieders heb je de mogelijkheid om een prijsklasse of een maximum prijs in te voeren voor je vakantie. Je kunt op die manier zien of de vakantie binnen je vakantiebudget past. Selecteren op prijs kan niet alleen wanneer je een vakantiewoning, kampeerplaats of hotelkamer wilt boeken, maar ook wanneer je kiest voor overnachten in een bed en breakfast of bij een local.

Schuif met je wensen

Wanneer de prijs voor je vakantie hoger ligt dan je vakantiebudget, kun je kijken of de gewenste bestemming wel binnen je bereik ligt wanneer je de duur van je vakantie aanpast, in een ander seizoen gaat of je je wensen ten aanzien van je verblijf aanpast. Schuif met je wensen tot je een vakantie hebt gevonden die past binnen je budget.

Onderhandel over de vraagprijs

Je kunt zelf met de aanbieder gaan onderhandelen over de gevraagde prijs voor een vakantie. Dit kun je altijd proberen, maar de kans op succes is groter als je zo kort mogelijk voor je vakantie een verblijf gaat regelen. Op vakantieparken zijn lang niet altijd alle huisjes geboekt. Ook voor kampeerplaatsen en hotelkamers geldt dat ze lang niet altijd allemaal geboekt zijn. Een aanbieder is dan sneller geneigd jouw bod te accepteren, hij verdient liever minder op een huisje, kampeerplaats of kamer dan helemaal niets.

Bron