Gratis festivals binnen Nederland in 2019

By | April 2, 2019

Gratis festivals binnen Nederland in 2019In Nederland worden elk jaar verschillende gratis festivals georganiseerd. Dit zijn vaak jaarlijks terugkerende evenementen die dankzij fondsen, sponsors en vrijwilligers georganiseerd kunnen worden. Bijna alle festivals vinden buiten plaats, wat heerlijk kan zijn in de zon, maar mogelijk is een poncho geen overbodige luxe. Geniet van muziek, theater en een dag weg met de familie. Er zijn in 2019 weer veel festivals die namelijk geschikt zijn voor jong en oud.

Gratis festivals?

Ja, er zijn meerdere gratis festivals in Nederland. Deze festivals worden mede mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en sponsoren. Door bijvoorbeeld reclame van bedrijven te laten zien rondom het festival is er de mogelijkheid om een festival te financieren zonder daar entree voor te vragen. Een gratis festival wordt vaak door veel mensen bezocht waardoor reclame door veel mensen gezien zal worden. Sommige gratis festivals worden ook georganiseerd voor goede doelen. Via deze weg kan er goed aandacht worden gevraagd voor een goed doel. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de entree gratis is, maar dat een deel van het geld voor drankjes naar een goed doel gaat. Wellicht kunt u zelf een bijdrage leveren qua financiën of als vrijwilliger.

Bevrijdingsfestival

Sinds 1980 wordt er elk jaar op 5 mei het bevrijdingsfestival georganiseerd. In 14 grote steden in Nederland worden deze gratis festivals georganiseerd. Er treden verschillende bekende Nederlandse artiesten op waarbij één van de hoofdacts met een helikopter naar de verschillende locaties vliegt. Het festival wordt georganiseerd om te vieren dat in 1945 Europa was bevrijd van de Duitse bezetting. De openingstijden verschillen per locatie, maar in de meeste steden kunt u de hele dag door genieten van optredens.

Parkpop Downtown

Parkpop Downtown wordt georganiseerd sinds 2017. Het vindt elk jaar plaats in het centrum van Den Haag. Op verschillende plekken waaronder in uitgaansgelegenheid het Paard en op de Grote markt kunt u genieten van muziek. Het programma verandert elk jaar, maar het begint meestal vanaf 18:00 en duurt tot ongeveer 01:00. Wegens de drukte kunt u Parkpop Downtown het best met openbaar vervoer bezoeken. Het zal in 2019 plaatsvinden op vrijdag 28 juni 2019.

Metropolis Festival

Sinds 1988 wordt het Metropolis Festival in het Zuiderpark in Rotterdam georganiseerd. Het festival kunt u dit jaar bezoeken op 30 juni van 12:00 tot 22:00. Elk jaar wordt het gratis festival door ongeveer 35.000 bezoekers bezocht. Het podium is vooral bedoeld voor nieuwe talenten welke op het punt van doorbreken staan. Het is dus een uiteenlopende line-up met zowel lokale als internationale artiesten.

Deventer op Stelten

Deventer op Stelten wordt georganiseerd sinds 1996. Deventer op Stelten is een internationaal buitentheaterfestival. Het vindt plaats van 5 juli tot en met 7 juli 2019. Op vrijdag 5 juli kunt u het festival bezoeken van 20:30 tot 24:00, op zaterdag van 12:30 tot 17:00 en van 20:30 tot 24:00 en op de zondag van 12:30 tot 17:00. De toegang tot het festival is gratis, veel voorstellingen zijn namelijk in de openlucht, voor sommige voorstellingen zult u wel een kaartje moeten kopen. Dans, muziek, theater op stelten, humor, spektakel op grote hoogte; er zijn allerlei verschillende voorstellingen van hoog niveau te bekijken. Verspreid over het weekend wordt het festival door circa 130.000 mensen bezocht.

Gorcums hippiefestival

Op 5, 6 en 7 juli 2019 vindt de 11de editie plaats van het Gorcums hippiefestival. Belangrijk om te vermelden is dat niet alles gratis is. Op vrijdagavond betaalt u 7 euro entree, op zaterdag van 12:00 tot 20:00 is het festival gratis, vanaf 21:00 betaalt u ook 7 euro, op de zondag is het weer gratis toegang vanaf 12:00. Er zijn verschillende optredens, maar er is ook een hippiebazaar. Bent u op zoek naar vrijheid, openheid, creativiteit, vriendelijkheid en zorgzaamheid, dan kunt u goed terecht op het Gorcums hippiefestival.

Big Rivers Festival

Het Big Rivers Festival wordt sinds 1998 elk jaar in Dordrecht georganiseerd. Het begon ooit als een klein bluesfestival maar is inmiddels uitgegroeid tot een festival met verschillende muziek en ongeveer 150.000 bezoekers. Het zal dit jaar plaatsvinden op 13, 14 en 15 juli 2019. De tijd is anno maart nog niet bekend gemaakt. Op verschillende plaatsen in het centrum zullen verschillende muzikale optredens plaatsvinden. Daarnaast zijn er ook verschillende stands en activiteiten.

Rijnweek

De Rijnweek vindt plaats op de Veerweg in Rhenen. De Rijnweek heeft een heel breed programma verspreid over een week. Zo zijn er verschillende activiteiten en optredens. De artiesten en activiteiten lopen uiteen zodat zowel jong als oud zich goed kan vermaken tijdens de Rijnweek. Er is in die week niet alleen muziek, maar bijvoorbeeld ook een kermis. Het festival wordt dit jaar voor de 22e keer georganiseerd en vindt in 2019 plaats van 5 juli tot en met 13 juli. De tijden van de Rijnweek worden nog bekend gemaakt.

Valkhof festival

Tijdens de week van de vierdaagse in Nijmegen vindt daar ook van 13 tot en met 19 juli het Valkhof festival plaats. Het festival wordt gehouden in het Valkhofpark waar u zich niet alleen bevindt tussen het groen maar ook tussen overgebleven bouwwerken uit de middeleeuwen. Op zaterdag opent het terrein om 18:00, op zondag om 14:30 en op de overige dagen om 16:00. Er zijn zowel nationale als internationale artiesten op het festival.

Werfpop

Werfpop wordt al sinds 1982 georganiseerd. Het begon in het van der Werfpark in het centrum van Leiden, maar wegens de groei vindt het tegenwoordig plaats op de Grote Weide in het stadspark Leidsche Hout. Het wordt dit jaar georganiseerd op zondag 14 juli, de tijden worden nog bekend gemaakt. Hoewel het een popfestival is met een breed aanbod aan muziek kunt u er ook genieten van straattheater, activiteitenkalender en een festivalmarkt.

Ploegfestival

Op 24 en 25 augustus kunt u het Ploegfestival in Bergeijk bezoeken. Dit festival werd voor het eerst georganiseerd in 2008. Het is een mooie groene locatie met als achtergronddecor de Ploegfabriek. Het is een festival geschikt voor jong en oud want buitenom muzikale optreden is er ook een kinderplein en zijn er diverse eet- en drinkgelegenheden. Het tweedaagse festival duurt beide avonden tot ongeveer 23:30.

Westerpop

Westerpop wordt georganiseerd op het sportterrein van het Stanislas college in Delft. Het zal dit jaar plaatsvinden op 19 en 20 juli, de tijden worden nog bekend gemaakt. Er zijn verschillende optredens en er is ook ruimte voor jong talent dat heeft meegedaan aan de voorrondes van de Peter Tetteroo Bokaal. Het festival is 20 minuten lopen vanaf het station van Delft, wat misschien makkelijker kan zijn dan de auto in de buurt parkeren. Het festival trekt ongeveer 15.000 bezoekers.

Breda barst

Breda barst zal plaatsen vinden op 14 en 15 september 2019 in het stadspark Valkenberg, de tijden worden nog bekend gemaakt. Het stadspark ligt op loopafstand van het centraal station in Breda. Het zijn twee dagen gevuld met rock, metal, punk, hiphop, pop en dancemuziek. Iedereen is welkom bij dit festival, er wordt ook goed rekening gehouden met rolstoelgebruikers. Het festival bestaat al sinds 1995 en wordt sinds 2006 altijd in het derde weekend van september georganiseerd.

Appelpop

Op vrijdag 13 september en zaterdag 14 september 2019 kunt u weer naar Appelpop. De tijden worden enkele weken voor het festival bekend gemaakt. Het festival wordt al sinds 1990 georganiseerd aan de Waalkade in Tiel. Er komen dit jaar weer grote namen zoals onder andere Within Temptation, Racoon en Kraantje Pappie. Hoewel omgelegen campings niet van de organisatie van Appelpop zijn, rijden er wel pendelbussen van de campings naar het festivalterrein. Naast de muziek is er ook een festivalmarkt.

Kempenerpop

Op 21 september 2019 kunt u het Kempernerpop in Waalre weer bezoeken. Het gratis festival wordt al georganiseerd sinds 1981. Het is echt een lokaal familiefestival met onder andere muziek en producten uit de regio Aalst-Waalre. Voor kinderen worden er ook leuke activiteiten georganiseerd en voor wie honger krijgt zijn er verschillende foodtrucks aanwezig. Het terrein opent om 12:00 en het zal tot ongeveer 23:30 duren.

Bron