Ischia, vulkanisch vakantie-eiland in de Golf van Napels

By | June 4, 2019

Ischia, vulkanisch vakantie-eiland in de Golf van NapelsHet eiland Ischia is gelegen in de Golf van Napels en is eigenlijk een vulkaan. Het eiland behoort tot de Flegreïsche eilanden samen met de eilanden Procida, Vivara en Nisida. Ischia is onderdeel van de provincie Napels. Dit hele gebied is onderdeel van de geologisch actieve caldera Campi Flegrei, een supervulkaan. Op Ischia zijn veel bezienswaardigheden te vinden voor de nieuwsgierige toerist die er behagen in schept meer te weten te komen over de rijke historie van de Flegreïsche eilanden. Maar ook om terecht te komen in een oase van rust. Ischia staat bekend als kuureiland waar je heerlijk kunt ontspannen.

Algemene informatie eiland Ischia

Met een oppervlakte van bijna 47 km2 is Ischia ongeveer zo groot als de gemeente Hilversum. De 60.000 inwoners zijn verdeeld over zes kleine plaatsen waarvan het stadje Ischia de grootste is. Het hoogste punt is de berg Monte Epomeo welke zich 787 meter boven de omgeving verheft. De berg heeft vruchtbare hellingen waar boeren zich bezighouden met wijnbouw. Ischia wordt door de bossen die er op het eiland te vinden zijn ook wel ‘het groene eiland’ genoemd. Ook zijn er vele exotische, prachtige bloemen en planten te vinden. Vlak naast de stad Ischia ligt een klein eiland dat met een dam aan het eiland Ischia is verbonden. Op dit kleine eiland is een kasteel te vinden dat al meer dan 2000 jaar bestaat en de naam Castello Aragonese draagt. Als kuuroord is Ischia interessant voor bezoekers vanwege haar modderbaden en thermale bronnen. De mineralen uit het daar aanwezige bronwater hebben een heilzame werking op verschillende kwalen.

Beknopte geschiedenis Ischia als onderdeel van de Campi Flegrei

Oorspronkelijk is Ischia ontstaan door vulkaanuitbarstingen, waarbij de laatste eruptie stamt uit 1302. Sinds die tijd zijn er in het gebied talloze aardbevingen geweest, met name in de 18e en de 19e eeuw. Ook in 2017 was er nog een beving waarbij twee mensen om het leven kwamen. Het gehele gebied van de Flegreïsche eilanden is geologisch actief. Bekend is dat de Golf van Napels, waar Ischia in gelegen is, één grote caldera van een supervulkaan is genaamd Campi Flegrei.

Al in de achtste eeuw voor Christus werd Ischia bezet door de Grieken die het eiland innamen vanwege de grote minerale rijkdom die het eiland te bieden had. Ze noemden het eiland ‘Apeneiland’. Ischia was het zenuwcentrum van de handel door de Grieken toentertijd waarbij de Carthagers, Syriërs en de Etrusken de handelspartners waren. De opkomst van het Romeinse Rijk in de 4e eeuw voor Christus betekende het einde van de Griekse overheersing op Ischia, dat in het centrum van het Romeinse Rijk lag.

Bron: Alexofficerichards, PixabayBron: Alexofficerichards, Pixabay

Praktische informatie Ischia

Om op Ischia te komen is het raadzaam om met de ‘traghetto’, een langzame veerboot, te reizen vanuit Napels. Het tripje duurt ongeveer anderhalf uur. Er zijn snellere boten die je kunnen begeleiden naar het eiland, maar dan betaal je ook meer. Bij aankomst is het handig om een buskaartje te kopen omdat je zo gemakkelijk op de verschillende mooie plekken op het eiland komt. Omdat het eiland veel te bieden heeft voor de cultuurhistorisch ingestelde toerist is het raadzaam je voor te bereiden zodat je niets zult overslaan. De inwoners zijn zeer gastvrij, ongeveer 90% van de Ischianen verdient zijn brood met toerisme. De voertaal is Italiaans, maar vooral de jongere bewoners van Ischia zijn ook Engelstalig. Men kan er uren rondzwerven in de vele straatjes die door de stadjes slingeren waarbij de een na de andere bars en winkeltjes bezocht kunnen worden. Ischia Porte is het commerciële gedeelte van Ischia-stad en Ischia-Porte is bekend vanwege de oude historische stadskern. Forio kan bezocht worden door toeristen die geïnteresseerd zijn in keramiek en fraaie oude kerkjes waarbij de Chiesa del Soccorso een geliefde plek is. De zuidkust van Ischia is wat minder toeristisch. Met name Sant’Angelo is een pittoresk vissersdorpje met een witte uitstraling en is verbonden met een klein fotogeniek schiereilandje. Andere ‘comuni’ oftewel dorpjes op het eiland zijn Casamicciola, Lacco Ameno, Fontana en Barano.

Overnachten op het eiland

Overnachten op Ischia hoeft niet duur te zijn en de mogelijkheden zijn gevarieerd. Logeren in een klooster, Albergo Il Monastero, bovenop het rotseiland dat met Ischia verbonden is, is een bijzondere plek om de nacht door te brengen. Villa Lieta is een budgethotel waarbij de prijs/kwaliteitsverhouding anno 2019 prima is. Ga naar Casa Azzura als je zelf je diner wilt klaarmaken. Het hotel heeft veel weg van een appartement waar je zelf de touwtjes in handen hebt. Al deze overnachtingsmogelijkheden staan aan zee, al heeft niet elke kamer uitzicht op zee. Natuurlijk zijn er veel meer logeeradressen te vinden in elke prijsklasse.

Temperatuur op Ischia

De beste maanden om naar Ischia te reizen zijn de maanden april tot en met oktober omdat dan de temperaturen op Ischia het meest aangenaam zijn. Ischia kent in de zomermaanden temperaturen van 25 tot 30 graden Celsius en in de winter 10 tot 15 graden Celsius, een Mediterraan klimaat.

Eten en drinken op Ischia

Op Ischia staat er veel vis op de kaart omdat vis veel in de pastagerechten wordt verwerkt. Dit wordt dan geserveerd met een grote robuuste citroen van eigen bodem. Ook de citroen wordt veel teruggevonden in de lokale gerechten, en tijdens hete dagen wordt deze tezamen met bruine suiker zo uit de hand gegeten. De pastasaus die wordt gemaakt op Ischia is gemaakt van citroensap. Veelal wordt er als drankje na het eten een limoncello of een rucolino gedronken. Een andere specialiteit is coniglio all’ischitana, konijn gesudderd in olijfolie met wat knoflook. Schelp- en schaaldieren kunnen gevonden worden aan het strand van Maronti of in Ischi Ponte. Hier bevindt zich anno 2019 ook een heuse wijnbar. Maar voor vleesgerechten of verschillende pizza’s kan er bij de verschillende restaurants worden aangeschoven. Er zijn op Ischia diverse wijnen te nuttigen die door de bewoners van het eiland zelf gemaakt zijn. De grootste wijnproducent is Cenatiempo die biologische wijnen produceert. De wijnranken groeien op een grote heuvel die ‘kalimera’ wordt genoemd, wat ‘goedemorgen’ betekent in het Grieks. Duizenden jaren geleden werden er namelijk door de Grieken druiven verbouwd op dezelfde heuvel en dat gebeurt nu dus nog steeds.

Bezienswaardigheden op Ischia

Ischia heeft de toerist en andere geïnteresseerden veel te bieden. Zowel de actieve als de minder actieve mens wordt op het eiland op zijn wenken bediend dankzij de natuurlijke variatie en de vriendelijke inwoners.

Castello Aragonese

Oorspronkelijk zijn de eerste stenen van dit bouwwerk in 474 voor Christus gelegd onder de heerschappij van Hiero I van Syracuse wat resulteerde in een heus fort. Deze heerser kwam vanuit het Siciliaanse Syracuse om zich te vestigen op het eiland. Twee uitkijktorens bij het fort dienden om de bewegingen van de vijand te kunnen gadeslaan. Pas eeuwen later, in de 15e eeuw, werd het huidige kasteel gebouwd als uitbreiding van het bestaande fort. Koning Alfons van Aragon gaf hiertoe opdracht, in dit geval om de inwoners te beschermen tegen piraterij. Het kasteel staat op een rotseiland ontstaan door vulkanisme, net als Ischia zelf, en is door middel van een dam verbonden met Ischia, de Ponte Aragonese. Heel bijzonder is het feit dat er in 1700 zo’n 2000 verschillende families op het kleine eilandje van een kwart vierkante kilometer leefden. Deze waren ondergebracht in een klooster en een abdij. Er woonden een bisschop, een prins en een militair garnizoen. Honderd jaar later viel Castello Aragonese, dat toen onder de Fransen viel, in Britse handen, die het bijna compleet verwoestten. Sinds 1912 is het kasteel particulier bezit. Anno 2019 is het gebouw het meest bezochte monument van Ischia. Via een tunnel is Castello Aragonese te bereiken, maar dat is ook mogelijk via een lift. Eenmaal aangekomen zijn de vele kerkjes en kapelletjes te bewonderen. Anno 2019 is het eilandje het hele jaar geopend, elke dag van de week.

Warmwaterbronnen dankzij vulkaan

Vanwege de vulkanische oorsprong van Ischia, onderdeel van de Campi Flegrei, is het eiland rijk aan natuurlijke warmwaterbronnen. Er zijn op het gehele eiland 103 thermale bronnen te vinden verdeeld over tientallen kuuroorden- en baden. Veel hotels hebben dan ook een eigen thermale bron zodat het zwemwater van nature altijd warm is. Veel toeristen zweren bij de helende werking die het water heeft. Dit komt door de vele mineralen die het water rijk is. Echte wellness-liefhebbers kunnen naar Cavascura gaan. Een plek op Ischia, door de Romeinen gebruikt en door Cicero, een Romeins redenaar geroemd. Mensen kunnen daar worden ingesmeerd met een soort klei die thermale eigenschappen heeft. Voordat deze klei gebruikt mag worden moet deze eerst zes maanden rijpen onder bepaalde omstandigheden. Om er te komen moet er wel een klim gemaakt worden die 40 minuten duurt. Maar wanneer de begroeide weggetjes getrotseerd zijn kan men genieten van de luxe die het eiland te bieden heeft.

Botanische tuin Giardini La Mortella

Anno 2019 kost de entree tot de befaamde botanische tuin La Mortella ongeveer 20 euro. In 1991 ging deze, in particulier bezit zijnde tuin, voor het eerst voor het publiek open. In 1956 kreeg landschapsarchitect Russell Page van Lady Susana Walton, echtgenote van de Engelse componist Sir William Walton, de opdracht een prachtige botanische tuin te ontwerpen waarbij de van oorsprong vulkanische rotsen van het eiland er onderdeel van moesten uitmaken. Page was zo inventief om gebruik te maken van het landschap dat om de tuin lag, om zo de indruk te wekken dat de botanische tuin groter leek dan dat het in werkelijkheid was. Ook al was de tuin zelf al niet klein te noemen. Een vorm van ‘geleende landschap’ zoals dat in de tuinarchitectuur wordt genoemd.

La Mortella is opgedeeld in twee verschillende terreinen, te weten een laaggelegen gedeelte genaamd The Valley, en een hoger gelegen gedeelte genaamd The Hill. Om een en ander natuurlijk te laten overkomen zijn er paden met treden aangelegd en zijn er steunmuren geplaatst. De botanische tuin is gelegen aan de baai van Forio. Vanaf het hoogste punt van La Mortella is er dan ook een prachtig uitzicht over deze baai te ontwaren. Vanwege het gunstige klimaat zijn er in La Mortella veel exotische planten te vinden uit diverse delen van de wereld. De tuin heeft vele waterlopen, fonteinen en vijvers zodat moeraslanden en prachtige waterlelies goed kunnen gedijen. La Mortella is een romantische plek bij uitstek. De toerist die even tot rust wil komen is zeker in La Mortella op zijn plek. Op het terrein zijn drie kassen te vinden: the Victoria House, the Orchid House en The Temple of the Sun.

Monte Epomeo

De hoogste berg op Ischia is de Monte Epomeo, met een hoogte van bijna 800 meter boven zeeniveau. De flanken van de berg hebben een uitstraling in verschillende kleuren groen. Er zijn wat wijngaarden te vinden en verder een aantal bossen. Opmerkelijk is dat het bovenste gedeelte van de berg wordt bedekt met witte lava, wat mensen op Ischia helpt herinneren dat zij op een vulkaan leven. Omdat Monte Epomeo zo mooi groen is wordt Ischia ook wel ‘het groene eiland’ genoemd. Er loopt een pad naar de top van de berg. Dit pad begint in het plaatsje Fontana, een klein en stil traditioneel plaatsje op Ischia. Er wonen anno 2019 ongeveer 3000 mensen. Rondom de berg zijn tufstenen grotten te vinden waar ooit een kleine kerk heeft gestaan die gewijd was aan San Nicola, waar toentertijd monniken in totale afzondering leefden.

Il Fungo

Een heel bijzonder gevormd eilandje voor de kust van Ischia is Il Fungo. Zoals de naam al aangeeft heeft Il Fungo de vorm van een paddenstoel. De rots is zo’n 10 meter hoog en is te vinden bij het plaatsje Lacco Ameno. Vanaf een zandstrand is Il Fungo te bewonderen.

Bron