Linnanmäki: een pretpark in Helsinki

By | April 12, 2019

Linnanmäki: een pretpark in HelsinkiOp ongeveer 13 minuten rijden ten noorden van het centrum van de Finse hoofdstad Helsinki ligt het pretpark Linnanmäki. Dit pretpark werd in 1950 geopend met slechts enkele attracties en is sinds die tijd uitgegroeid tot een groot en volwaardig pretpark. Met ongeveer een miljoen bezoekers per jaar is het één van de meest bezochte attracties van Helsinki. Het pretpark vormt met een groot aanbod aan attracties en achtbanen anno 2019 een dagje uit voor elke leeftijd.

Geschiedenis en doel van het pretpark

Het park werd als een kleine speeltuin opgericht door de Children’s Day Foundation. Deze non-profit organisatie zet zich in voor het welzijn van kinderen in Finland. Sinds de opening van het pretpark in 1950 is er ruim zeventig miljoen euro gedoneerd aan het goede doel. In 2019 is deze organisatie nog steeds de eigenaar van het park en ook in 2019 gaat het grootste gedeelte van de opbrengst naar het goede doel. Bij de opening van het park waren er vooral speeltoestellen aanwezig en was er op de zweefmolen na nog geen enkele attractie te vinden. De eerste grote attractie was de houten achtbaan Vuoristorata die werd geopend in 1951. Deze klassieke houten achtbaan is in 2019 nog steeds te vinden in het park en is door zijn leeftijd nog altijd een van de populairste attracties. De achtbaan werd gebouwd toen er nog geen automatische remmen voor achtbanen bestonden en daarom wordt de achtbaan met de hand geremd. Met stoplichten rond de baan wordt duidelijk gemaakt of het volgende stuk baan vrij is. Na de opening van de houten achtbaan werden er jaarlijks nieuwe attracties toegevoegd aan het park. Doordat het park niet zo heel groot is zijn er ook veel attracties verdwenen om plaats te maken voor nieuwe attracties.

Attracties

Het park heeft anno 2019 voor elke leeftijdscategorie een groot aanbod attracties. Voor de jongste kinderen zijn er onder andere draaimolens, zweefmolens, een monorail en een theater aanwezig. Voor families is er een rapid river aanwezig, een wildwaterbaan met watervallen en stroomversnellingen. Er is een groot reuzenrad en een ronddraaiende uitkijktoren die een prachtig uitzicht bieden over Helsinki. Er zijn verschillende darkrides, attracties waarbij je met een karretje door verschillende scènes rijdt. De meest bekende darkride is het spookhuis waarbij iedereen een 3D bril krijgt voor nog meer effecten tijdens de rit. Ook is er een 4D-theater in het park waar verschillende films draaien. Voor de liefhebbers van snelheid en enge attracties is er in Linnanmäki ook genoeg te beleven. Het park heeft een grote hoeveelheid achtbanen en zogenaamde thrillrides. De blikvanger van het park is een vrijevaltoren van 75 meter hoog. Kehrä is een snelle ronddraaiende molen die bezoekers meer dan vijftien keer over de kop laat gaan. Het park heeft ook een topspin, een bank die zowel vooruit als achteruit over de kop kan. Raketti is een toren die bezoekers eerst snel omhoog lanceert en vervolgens met een vrije val weer naar beneden laat komen. De achtbanen in het park zijn wereldwijd vrij uniek. Ukko gaat bijvoorbeeld op grote hoogte langzaam over de kop en vervolgens gaat deze achtbaan ook nog een stuk achteruit. Kirnu is een achtbaan waarbij je naast de rails hangt en waar je niet alleen over de rails rijdt, maar waar je ook over de kop schommelt. Vanaf 2019 is ook de achtbaan Taiga geopend, een achtbaan die bezoekers tweemaal lanceert en meerdere keren over de kop laat gaan.

Stadspark en tickets

Linnanmäki is zoals veel pretparken in Scandinavië een stadspark. Stadsparken staan bekend om de nostalgische sfeer. Een stadspark werkt qua tickets anders dan pretparken. Het stadspark kan gratis bezocht worden tijdens het seizoen van april tot en met oktober. Het stadspark werkt met hetzelfde systeem als op de kermis, je betaalt per attractie. Je kan de dag in het pretpark dus zo duur maken als je zelf wilt. De uitkijktoren in het park is gratis te bezoeken. Als je van plan bent om in alle attracties en achtbanen te stappen dan is het verstandig om een polsbandje te kopen. Met zo’n bandje kan je onbeperkt in alle attracties en achtbanen. De polsbandjes zijn er in verschillende prijscategorieën en de prijs is afhankelijk van het aantal attracties waar je met jouw lengte in mag. Een polsbandje is een dag geldig. Er zijn ook polsbandjes die alleen ‘s avonds geldig zijn. Mocht één dag in het pretpark niet genoeg zijn dan is het mogelijk om de volgende dag met flinke korting een nieuw polsbandje te kopen.

Bron