Seven Sisters: natuurverschijnsel in Noorwegen

Seven Sisters: natuurverschijnsel in NoorwegenWie wel eens in Geiranger in Noorwegen is geweest, heeft vast van de naam Seven Sisters gehoord. Dit is de benaming van de zeven watervallen – in het Noors syv søstrene – die in het Geirangerfjord naar beneden vallen. De naam Seven Sisters komt nog een keer voor in Noorwegen. Er is namelijk ook een bergketen, bestaande uit zeven bergen, die de naam Seven Sisters draagt. In het Noors is deze benaming syv søstre. Bij beide natuurverschijnselen hoort een legende.

  • Seven Sisters Geirangerfjord
  • Verschil in aantal watervallen voorjaar/zomer
  • Rivier Knivsflåelvane
  • Verlaten boerderij Knivsflå
  • Legende
  • Bergketen Seven Sisters
  • Legende van Nordaland
  • Namen uit de legende toegelicht

Seven Sisters in Noorwegen

Legenda

A. Seven Sisters watervallen GeirangerB. Seven Sisters bergketen Helgeland


Seven Sisters Geirangerfjord

De zeven watervallen met de naam Seven Sisters – in het Noors Syv Søstrene, Dei Sju Systrene of Knivsflåfossen – zijn een fenomeen in het Geirangerfjord. Deze watervallen worden heel vaak op de foto gezet. Vanaf het uitkijkpunt Ørnesvingen – weg 63 richting Eidsdal – heb je een mooi uitzicht op de watervallen. Vanaf datzelfde uitkijkpunt kun je Geiranger in de verte, aan het einde van het Geirangerfjord, zien liggen. Het is ook zeker de moeite waard om de Seven Sisters vanaf het water te bekijken. Dit kan met bijvoorbeeld een cruise met de

Hurtigruten

, maar is ook mogelijk met de veerdienst van Hellesylt naar

Geiranger

.

Verschil in aantal watervallen voorjaar/zomer

Zoals de naam aangeeft zou je verwachten dat er het hele jaar door zeven watervallen zichtbaar zijn, maar dat is niet het geval. Zodra de eerste sneeuw smelt – in het voorjaar – zie je inderdaad zeven watervallen. Zodra er geen sprake meer is van smeltwater, zijn er maar vijf watervallen en soms zelfs nog minder, zichtbaar. Bij regenval worden de watervallen nog indrukwekkender door de grote hoeveelheid water dat naar beneden raast.

Rivier Knivsflåelvane

Het water van de watervallen is afkomstig van de op de berg gelegen rivier Knivsflåelvane. Alle zeven watervallen laten hun water in het Geirangerfjord vallen. Bij de langste waterval stort het water ongeveer 300 meter naar beneden.

Verlaten boerderij Knivsflå

Niet ver van de rivier Knivsflåelvane ligt de verlaten boerderij Knivsflå. Deze boerderij stamt uit 1600 en is sinds 1898 verlaten. De bewoners zijn gevlucht in verband met vallend gesteente. Het is mogelijk om vanuit Knivsflå – 250 meter boven het fjord – naar de verlaten boerderij te wandelen. De wandeling duurt tussen de 30 en 60 minuten. Je kunt in Knivsflå komen met de sight-seeing boot M / S Geirangerfjord, of met een kajak. Dat kan onder meer bij Coastal Odyssey of Active Geiranger.

Seven Sisters vanaf veerdienst Hellesylt-Geiranger / Bron: ©sodraf

Seven Sisters vanaf veerdienst Hellesylt-Geiranger /

Bron: ©sodrafSeven Sisters vanaf veerdienst Hellesylt-Geiranger / Bron: ©sodraf

Seven Sisters vanaf veerdienst Hellesylt-Geiranger /

Bron: ©sodrafSeven Sisters vanaf veerdienst Hellesylt-Geiranger / Bron: ©sodraf

Seven Sisters vanaf veerdienst Hellesylt-Geiranger /

Bron: ©sodrafSeven Sisters vanaf veerdienst Hellesylt-Geiranger / Bron: ©sodraf

Seven Sisters vanaf veerdienst Hellesylt-Geiranger /

Bron: ©sodraf

Legende

De legende van de Seven Sisters waterval is als volgt:

Friaren (de vrijer) leeft aan de andere kant van de fjord, tegenover de Seven Sisters. De Seven Sisters dansen graag onder aan de berg, bij de Geirangerfjord. Friaren (in het Engels the Suitor) aanbidt de ongetrouwde zeven zussen. Hij flirt met ze en doet ze meerdere malen een aanzoek. De Zeven Zussen gaan hier niet op in. Uiteindelijk veranderen ze allemaal in de watervallen, zoals ze bij het Geirangerfjord te zien zijn. Van afstand lijken de Seven Sisters watervallen op het uitgewaaierde haar van zeven vrouwen.

Bergketen Seven Sisters

De bergketen Seven Sisters – in het Noors syv søstre, in het Nederlands Zeven Zusters – ligt langs de kust van Helgaland. Wie een cruise met Hurtigruten maakt, kan de bergketen zien tussen de havens van Sandnessjøen en Brønnøysund. Er heerst een legende dat de zeven bergen vroeger vrouwelijke trollen waren. De bergketen bestaat uit:

  • Botnkrona (1.072 meter): zij was de jongste en slimste
  • Grytfoten (1.066 meter)
  • Skjæringen (1.037 meter)
  • Tvillingene (Tweeling) (980 meter)
  • Kvasstinden (1.010 meter)
  • Stortinden ook wel Breitinden genoemd (910 meter): zij was de oudste en zwanger van een buitenechtelijk kind

Legende van Nordaland

Volgens de legende waren de Seven Sisters – zeven bergen – dochters van Suliskongen, de koning van Sulis. De zeven dochters dreven hem vaak tot wanhoop. Hij besloot om ze naar het eiland Landego te sturen en daar een kinderjuf (nanny) voor hen te zoeken. Dat werd Lekamøya, met wie hij zich trouwens verloofde. Met zijn achten genoten ze van het water van de fjord. Ze werden echter gezien door Hestmannen, die een oogje op Lekamøya had. Hij besloot om naar haar toe te gaan. Lekamøya zag hem aankomen en vluchtte, samen met de Seven Sisters, verder naar het zuiden. De Seven Sisters vonden hem eigenlijk wel aantrekkelijk en wilden niet verder vluchten. Ze wierpen hun mantels af in de zee, daardoor ontstond het eiland Dønna. De Zeven Zussen besloten om hem met z’n zevenen te verleiden. Daarvoor stonden ze met z’n zevenen op rij zoals de bergen nu te zien zijn. Alleen pech voor hen, want Hestmannen had totaal geen oog voor hen. Hij had nu eenmaal zijn zinnen op Lekamøya gezet. Zij had echter totaal geen interesse in hem en vluchtte verder zuidwaarts. Hestmannen werd woest en vuurde een pijl op haar af. Dit werd gezien door een andere man en hij wilde niet dat zij door die pijl werd gedood. Hij deed zijn hoed af, zodat deze de pijl kon tegenhouden. De pijl boorde dwars door de hoed heen en viel in het water. Hierdoor ontstond Torghatten. Lekamøya vluchtte en vond haar vrijheid een stuk zuidelijker. Dit alles speelde zich af in het voorjaar. Op het moment dat de nacht door de dag werd verdreven, veranderden alle trollen in steen en ontstonden de bergen.

Er zijn verschillende versies van deze legende.

Namen uit de legende toegelicht

In de legende worden verschillende namen van bergen en eilanden genoemd. Er zijn nog meer bergen die er betrekking op hebben, maar waar liggen ze?

  • Vågakallen (berg; 942 meter hoog): de oude man van Våga. Hij keek uit over de zee bij Henningsvær. Zijn koninkrijk bestond uit de Lofoten en Vestfjorden. Deze berg ligt op de Lofoten.
  • Suliskongen (berg; 1907 meter hoog): de koning van Sulis. Hij was de heerser van de bergen, meren en bossen langs de grens met Zweden. Hij had een hekel aan Vågakallen, maar deelde de mening met hem dat ze geen controle over hun kinderen hadden. De berg is een onderdeel van het Sulitjelma-massief en ligt bij Fauske.
  • De Seven Sisters (bergen): bergen op het eiland Alsten vlakbij Sandnessjøen in Helgeland en dochters van Suliskongen.
  • Hestmannen (berg; 571 meter hoog): de zoon van Vågakallen. Deze berg ligt in Lurøy vlakbij de poolcirkel. Hestmannen betekent ruiter. Hij kon niet goed overweg met zijn vader en vertrok te paard naar Svolværfjellet. Daar leefde hij verder en was gelukkig met een geit met de naam Svolværgeita.
  • Svolværgeita (berg; 569 meter hoog): dit was de geit van Hestmannen. Deze berg ligt op de Lofoten.
  • Lekamøya (berg; 124 meter hoog): de nanny van de Seven Sisters. Deze berg ligt op het eiland Leka.
  • Landego (eiland): dit eiland ligt bij Bodø. Landegomøya was het meisje van het eiland. Zij was verliefd op Vågakallen en was in het geheim zwanger van hem, maar ze was verloofd met Blåmannen (Blauwe man). Landegomøya werd de gouvernante van de Zeven Zussen toen zij door hun vader naar het eiland werden gestuurd.
  • Blåmannen (berg; 1.044 meter hoog): deze berg ligt ten noorden van het Sulithjelma-massief.
  • Torghatten (berg; 258 meter hoog): dit was de hoed – werd later een berg – waar de pijl doorheen werd geschoten. Vandaar het gat in de berg. Deze berg ligt in de buurt van Brønnøysund.
  • Rødøyløva (berg; 443 meter hoog): dit was de leeuw van Rødøy die vanuit zijn hol luisterde naar alle vreemde geluiden die Hestmannen, de Seven Sisters en Lekamøya maakten. Deze berg ligt op het eiland Rødøya in de buurt van Rødøy.
  • Dønna (eiland): dit eiland valt onder de regio Helgeland.

Legenda

A. Vågakallen (berg)B. Suliskongen (berg)C. Seven Sisters (bergketen)D. Hestmannen (berg)E. Svolværgeita (berg)F. Lekamøya (berg)G. Landego (eiland)H. Blåmannen (berg), Fauske, NoorwegenI. Torghatten (berg)J. Rodoylova (berg)K. Dønna (eiland)

Bron