Taba, Egypte: toeristische badplaats aan de Rode Zee

By | April 15, 2019

Taba, Egypte: toeristische badplaats aan de Rode ZeeHet Egyptische stadje Taba is een toeristische badplaats aan de Rode Zee. Taba is gelegen aan de grens met Israël, aan de prachtige golf van Aqaba. Het “uptown” gedeelte van Taba is het toeristische centrum van de stad en wordt ook wel Taba Heights genoemd. Taba heeft heel wat troeven om toeristen van overal ter wereld aan te trekken en is dan ook een van de paradepaardjes van het toerisme in Egypte. Zowel voor een luie hotelvakantie als voor uitstapjes naar de historische stad Petra of de piramiden van Gizeh nabij Caïro is Taba de ideale vakantiebestemming. Maar ook vakantiegangers die van duiken en snorkelen houden komen in Taba aan hun trekken. De onderwaterwereld van de Rode Zee met zijn kleurrijke vissoorten en ongerepte koralen is van een adembenemende schoonheid. Wat is het klimaat van Taba aan de Rode Zee en wat zijn de mogelijkheden op het vlak van uitstapjes?

Badplaats Taba, Egypte

Sinaï-woestijn

Taba maakt deel uit van het Sinaï-schiereiland, dat door het Suezkanaal is afgescheiden van het Afrikaanse continent. Taba is gelegen in

Egypte

, tussen de woestijn en de golf van Akaba, die een uitlopend gedeelte van de Rode Zee is. Taba is de laatste stad voor de grens met Israël. Vroeger was Taba Israëlisch gebied, maar in 1989 stond Israël het stadje af aan Egypte. Het gebied van de Sinaï en de omgeving van Taba ademen een mystieke, antieke atmosfeer uit. Het is de regio waar belangrijke religieuze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, en het is het gebied waar de befaamde avonturier Lawrence van Arabië heeft rondgezworven.

Ligging

De luchthaven van Taba (internationale luchthavencode TCP) is in de woestijn gelegen. Vanaf de luchthaven is het een klein uurtje rijden naar de kust. De rit van de luchthaven naar de badplaats Taba gaat over een kronkelende weg waarbij je tussen wondermooie canyons naar beneden rijdt. Als je beneden in Taba aankomt, heb je meteen een schitterend uitzicht over de golf van Akaba. Aan de overkant kan je Jordanië zien. Het toeristische gedeelte van Taba situeert zich vooral in de heuvels aan de kust (“uptown”), en wordt om die reden Taba Heights genoemd.

Klimaat Taba

Het klimaat van Taba is een woestijnklimaat, terwijl de nabijheid van de zee voor afkoeling zorgt. In de Sinaï-woestijn kan het ‘s winters fris worden, maar in Taba aan de kust kan je ook in de winter rekenen op warme temperaturen van 23 à 25 graden. De zomers in Taba Heights kunnen extreem warm zijn met temperaturen tot 45 graden. In de omgeving van Taba regent het zelden of nooit en schijnt de zon zo goed als altijd. Omwille van de woestijnomgeving is de lucht grotendeels droog, maar dit wordt gecompenseerd door de frisse zeebries afkomstig van de Rode Zee. Daardoor voelt het in Taba nooit echt heet aan, ook al lopen de temperaturen erg op. Taba is dan ook de ideale bestemming voor zonnekloppers en vakantiegangers die van droge, zuivere lucht houden, denk bijvoorbeeld aan mensen met gewrichtsklachten.

Historische stad Petra / Bron: Berthold Werner, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Historische stad Petra /

Bron: Berthold Werner, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Taba uitstapjes

Petra

Een van de meest interessante culturele uitstapjes om te maken is een excursie naar Petra. Petra is een in rotsen uitgehouwen stad in Jordanië, niet ver van de Israëlische badplaats Eilat. Deze fabelachtige historische stad is absoluut een bezoekje waard als je in Taba op vakantie bent en houdt van antieke cultuur. Petra behoort niet voor niets tot het Werelderfgoed van de UNESCO en wordt vanaf 2007 tot de zogenaamde

nieuwe zeven wereldwonderen

gerekend.

Jeepsafari

In Taba zijn er ook heel wat mogelijkheden om de fascinerende woestijnomgeving te ontdekken. Zo kan je deelnemen aan een jeepsafari, waarbij je de canyons in de woestijn kan gaan verkennen. De rotsen van de canyons liggen er indrukwekkend bij in het zonlicht wat maakt dat je verbluffend mooie foto’s kan maken. Ook kom je in contact met de lokale bevolking van de bedoeïenen. De jeepsafari start ‘s ochtends vroeg en eindigt ongeveer halverwege de namiddag. Als lunch wordt er doorgaans een gezellige barbecue georganiseerd. Wil je het allemaal wat spectaculairder dan kan je kiezen voor een tocht door de woestijn met de quad.

Piramiden

Andere mogelijke uitstapjes om te maken zijn onder meer de luxueuze badplaats Sharm-el-Sheikh of het Katharinaklooster in de Sinaï. Voorts kan je je ook een langere trip maken naar het Afrikaanse continent en de piramiden nabij Caïro bezoeken. Een andere optie om de overblijfselen van de antieke Egyptische cultuur te ontdekken is een excursie naar het in Zuid-Egypte gelegen Luxor. Wil je dichterbij Taba blijven dan kan je een uitstapje maken naar het buurland Israël. De badplaats Eilat ligt net voorbij de Egyptisch-Israëlische grens, en verder kan je eventueel ook Jeruzalem en Betlehem met een bezoekje vereren.

Watersport Rode Zee

De Rode Zee is een van de warmste en helderste zeeën van de wereld. Het is dan ook een uitgelezen plaats voor vakantiegangers die van duiken en snorkelen houden. In het water van de Rode Zee vind je een uitgebreide waaier aan prachtige vissoorten en ongerepte koralen. Het kleurenpalet van de onderwaterwereld is adembenemend mooi en biedt een niet te missen kans als je in Taba op vakantie bent.

Visum Taba

Als je enkel in Taba blijft heb je anno 2019 geen speciaal visum nodig en volstaat een paspoort of identiteitskaart. Als je uitstapjes wil maken naar bijvoorbeeld Caïro, dan heb je wel een visum nodig. Dit kan je kopen op de luchthaven van Caïro of een andere luchthaven op het Egyptische vasteland. Een vlucht naar Taba vanuit België of Nederland duurt ongeveer 4 à 5 uur. Touroperators zoals Neckermann of Corendon bieden allinclusivevakanties aan naar Taba.

Hotelvakanties Taba Heights

Voor een zonnige hotelvakantie aan de Rode Zee is Taba een ideale badplaats. In Taba Heights heb je de keuze uit een twintigtal hotels, zoals onder meer het Holiday Inn Resort, het Marriott Hotel of het Sofitel. In het door Belgen gerunde Three Corners Wekala Resort zal je ongetwijfeld heel wat Nederlands sprekende toeristen vinden, wat het makkelijker maakt om contacten te leggen en eventueel toeristische uitstapjes in een groep te maken. Het Three Corners Wekala Resort is gelegen in Taba Heights, of “uptown” Taba, waar je een aantrekkelijke omgeving vindt van winkeltjes en restaurants. In dit gedeelte van Taba vind je voorts ook een supermarkt, een apotheek en een ziekenhuis. In Taba Heights kan je bovendien de Egyptische waterpijp of “shisha” roken in een van de typische Arabische cafés of “coffeeshops”.

Lees verder

  • Hotelvakanties Egypte: Tips voor een leuke hotelvakantie in Egypte (special)
  • Egypte: overzicht toeristische badplaatsen aan de Rode Zee
  • Hotelvakanties nabij de piramiden van Gizeh, Cairo
  • Hotelvakanties vinden in het zonnige Sharm-el-Sheikh, Egypte

Bron