Bezienswaardigheden Havana: stad van sigaren & cocktails

By | April 13, 2019

Bezienswaardigheden Havana: stad van sigaren & cocktailsHet Midden-Amerikaanse eiland Cuba wordt door sommigen de parel van de Caraïben genoemd. Het is dan ook een bijzonder mooi land, dat met het charmante Havana over een bruisende hoofdstad beschikt. Onder meer omwille van de overblijfselen uit het Spaanse koloniale tijdperk en de stijlvolle oude Amerikaanse auto’s heerst er in Havana een nostalgisch sfeertje. Bovendien is de hoofdstad van Cuba een plek waar de hartelijke inwoners de goede dingen des levens weten te appreciëren. Havana staat bekend om zijn verfrissende cocktails met rum en de wereldvermaarde sigaren van hoge kwaliteit, denk bijvoorbeeld aan de Cohiba- en de Montecristo-sigaren. Sigaren zijn een van de belangrijkste symbolen van Havana, ook al omdat de iconische ex-president Fidel Castro er graag mee koketteerde. Welke bezienswaardigheden zijn zoal de moeite waard in Havana?

Havana, hoofdstad van Cuba

Havana, oftewel “El Habana” in het Spaans, is een van de meest bekende steden van Midden-Amerika. Als hoofdstad van het eiland

Cuba

staat Havana onder meer voor zon, zee, cocktails en sigaren. Havana kan genieten van een zonnig en tropisch klimaat en is dan ook een geliefde vakantiebestemming voor toeristen van overal ter wereld. Door haar koloniaal verleden en haar lange communistische periode neemt Havana een unieke plaats in in het internationale aanbod van vakantiebestemmingen. De combinatie van de roerige geschiedenis van de stad en het warmhartige, spontane karakter van de bevolking zorgen voor een typische sfeer, die je nergens anders ter wereld zal vinden.

Bezienswaardigheden Havana

Koloniaal tijdperk

In Havana is nog duidelijk de Spaanse koloniale invloed te merken. In het koloniale tijdperk lieten de Spanjaarden hier prachtige gebouwen oprichten. Het oude stadsdeel met de mooie huizen werd in 1982 opgenomen in het werelderfgoed van de Unesco. Sindsdien wordt heel wat moeite gedaan om deze gebouwen en huizen te bewaren en te restaureren. Het befaamde “El Capitolio” is een prachtig gebouw waarvoor men zich liet inspireren door het Amerikaanse Capitool en dat anno 2019 het Ministerie van Wetenschap huisvest.

Fidel en Che

Daarnaast is ook het “El Museo de la Revolucion” een trekpleister voor toeristen: dit is het museum dat ondergebracht is in het oude presidentiële paleis en een geschiedenis schetst van de door Fidel Castro en Che Guevara geleide Cubaanse Revolutie. De Cubaanse revolutie was een communistisch geïnspireerde opstand die een einde maakte aan het door Amerikanen gesteunde bewind van dictator Batista. In 1959 namen Fidel Castro en Che Guevara de macht over en de eerstgenoemde stond tientallen jaren lang aan het hoofd van Cuba. Doordat Fidel Castro en Che Guevara een voorkeur hadden voor Havana-sigaren geraakten deze sterk geurende rookwaren wereldwijd bekend en befaamd.

Boulevard El Maleçon

Havana ademt als hoofdstad van Cuba een bijzondere sfeer uit. Je vindt er de gezellige drukte van de hoofdstad op de Calle Obispo, waar er veel winkeltjes zijn en tal van gemoedelijke cafeetjes. Maar de plaats waar je niet om heen kan is El Maleçon, de grote boulevard langs de kust die opgefleurd wordt door kleurrijke huizen in pastelkleuren. ‘s Avonds komen de Cubanen hier met de familie uitwaaien en een wandelingetje maken, en ook voor de toeristen is dit dé plek van Havana die je gezien en gevoeld moet hebben. Heb je niet op El Maleçon gewandeld, dan heb je Havana niet gezien, zo luidt het bekende gezegde.

Amerikaanse oldtimers

Vóór de Revolutie in Cuba zijn intrede deed met de machtsovername van Fidel Castro, stond Cuba sterk onder de invloed van Amerika. Er reden dan ook heel wat Amerikaanse auto’s rond. Na de Revolutie van 1959 bleven die mooie Amerikaanse auto’s op het eiland, en de Cubanen zijn die wagens blijven gebruiken en onderhouden. Daarom zie je ook nu nog die stijlvolle Cadillacs, Buicks en Lincolns uit de fifties in Cuba rondtuffen. Je zou je zo in het James Dean-tijdperk wanen. De auto’s uit de jaren vijftig geven op die manier aan Havana een bijzonder nostalgisch tintje.

Dame met Havana-sigaar / Bron: Ba Su, Pixabay

Dame met Havana-sigaar /

Bron: Ba Su, Pixabay

Havana sigaren

Havana is natuurlijk het meest bekend om zijn wereldvermaarde sigaren. Volgens kenners worden de beste sigaren van de wereld in Cuba gemaakt. Sinds de negentiende eeuw worden er in Cuba sigaren van de hoogste kwaliteit afgeleverd. Je vindt er dan ook sigaren in alle maten en vormen. Let er op dat je niet zomaar sigaren van een verkoper op straat koopt. Koop steeds in een door de overheid erkende officiële sigarenwinkel. In de sigarenfabriek van bijvoorbeeld Partagas worden rondleidingen georganiseerd, waar je als bezoeker kan kennis maken met het hele productieproces van de sigaar.

Enkele

voorbeelden

van klinkende namen van sigarenmerken die overal ter wereld een uitstekende reputatie genieten zijn onder meer:

 • Montechristo
 • Cohiba
 • Bolivar
 • Quintero
 • Romeo y Julieta

Cubaanse cocktails

In Cuba kan je er niet om heen: Cuba is het land van de rum en de cocktails. In Havana kan je dan ook overal genieten van een heerlijk scheutje rum in je cocktail of in je koffie. De favoriete cocktail van de wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was de daiquiri. Hemingway verbleef lange tijd in Havana om aan zijn boeken te schrijven. In Havana kan je ook een bezoekje brengen aan het Havana Rum Museum, waar wordt uitgelegd hoe die heerlijke rum geproduceerd wordt.

Enkele voorbeelden van welbekende Cubaanse cocktails:

 • Daiquiri
 • Cuba Libre
 • Moijito
 • Cubanito
 • El Presidente

Toerisme Havana

Onder het presidentschap van de Amerikaanse president Obama (2008-2016) ontstond er een toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba. Dit leidde geleidelijk aan tot betere relaties met andere westerse landen en betekende een boost voor het toerisme in Cuba. Sindsdien zijn er dan ook meer en meer toeristen die een vakantie boeken naar de sfeervolle hoofdstad van Cuba. Het is een heel eindje vliegen naar Cuba: zo een 8.000 kilometer. De vliegtijd bedraagt ongeveer 9 à 10 uur. Een bestemming die zeker de moeite waard is in de buurt van Havana is de beroemde badplaats Varadero. Varadero is de een ideale uitvalsbasis als je van zon, zee en strand houdt en bovendien graag de historische en culturele sfeer van Havana wilt opsnuiven.

Lees verder

 • Exotische bestemmingen: Adembenemende en fascinerende vakantieoorden (special)

Bron